Две млади жени са били залети с киселина тази нощ в Благоевград.
Трима мъже са задържани по случая, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Сигнал за инцидента на ул. „Н. Петрини" тази нощ е подаден в Първо РУМВР-Благоевград.

Към адреса незабавно е насочен дежурен полицейски автопатрул.

На място екипът установил, че две студентки от Гоце Делчев на 26 и 24-годишна възраст са били наплискани от непознат пред вратата на квартирата им с неустановена към момента течност.

В Националния институт по криминалистика и криминология ще се извършат изследванията за течността, с която двете жени са били залети, а резултатите ще бъдат готови до дни.
                                 Още...

Пострадалите веднага са транспортирани към Центъра за спешна помощ, а после са настанени в болница с поражения по лицата. Уврежданията на 26-годишната жена са по-сериозни, но няма опасност за живота на нито една от двете пострадали.

Полицейски служители от Първо РУМВР незабавно са предприели мерки за издирване на извършителя. Пострадалите момичета обяснили, че през нощта на връщане от дискотека, били застигнати от непознат.

Полицаите са задържали трима мъже на възраст между 28 и 37 години около 2:30 ч. тази нощ. Най-възрастният е от Дупница, а останалите са от с. Яхиново. За тримата задържани има данни, че са съпричастни към случая.

Те не са криминално проявени. По първоначални данни тримата са организатори и извършители на нападението срещу студентките.

Според управителя на благоевградската болница за активно лечение течността, с която са били залети студентките, е неустановена за сега. В никакъв случай обаче не става въпрос за силна киселина, която може да доведе до тежки изгаряния или ослепяване.

След обичайните медицински манипулации за подобен случай тази сутрин лекарски консилиум е решил да транспортира едната от пострадалите студентки в Университетска очна клиника в столицата поради криминогенния характер на случая, а не защото благоевградските лекари не са били в състояние да излекуват пострадалата.

Д-р Екатерина Чакалска, директор на областната болница в Благоевград разказа, че двете момичета са приети около 4 часа в Спешния център, след което им е направена първична обработка на нараняванията и преглед от хирург.

След първичната консултация те веднага са изпратени в очното отделение, където ги е прегледал офталмолог и им е оказал първа помощ.

Калин Георгиев:
Издирват се още двама души, съпричастни към престъплението.

При по-тежко пострадалото момиче конюнктивите на двете очи са поразени, на едното око има съмнение и за поразяване на роговицата, обясни д-р Чакалска.

От пресцентъра на МВР-Благоевград съобщиха, че по всяка вероятност става въпрос за междуличностни отношения или любовна история. Образувано е полицейско дознание и е сезирана прокуратурата.

Генералният комисар на МВР Калин Георгиев заяви, че в случая "за нещастие става дума за ревност".
"Не може един уважаващ себе си мъж да постъпва по този начин", категоричен е главният секретар на МВР.

Той уточни, че момичетата живеят близо до дискотеката, в която са били, но инцидентът се е случил пред квартирата им.

"Хубаво е да се притеснят родителите, пускайки си децата на дискотека. Хубаво е контролът да бъде взаимен, а не само МВР да бъде виновно", каза Калин Георгиев.

Той уточни, че е има нужда от още време, за да се установим какво е веществото, с което са залети младите жени.
"Като мъж и офицер трудно бих могъл да остана спокоен", подчерта Георгиев, цитиран от БНР.

Генералният комисар уточни, че действията по разследването продължават и че предстоят експертизи. Той каза, още че се издирват още двама, които са съпричастни към извършването на престъплението.