Областният управител на Стара Загора Йордан Николов посети Старозагорския затвор със заместник-министъра на правосъдието Христо Ангелов и директора на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Петър Василев.

Това съобщиха от областната управа, цитирани от Радио Стара Загора.

След като се запозна с условията на живот и труд в Старозагорския затвор, зам.-министър Христо Ангелов сподели, че това е едно по-добро място, в сравнение с останалите седем, които са посетили досега по време на обиколката си в страната.

Обиколката е по инициатива на ведомството и целта е да се провери работата на служителите, работещи в затворното дело и пробацията, както и охраната и администрацията на местата за лишени от свобода.

В момента в Старозагорския затвор изтърпяват наказанията си 920 лишени от свобода, като 320 от тях учат в различни образователни степени, а повече от половината работят.

Окръжният прокурор на Стара Загора Константин Тачев, който участва в срещата, съобщи, че в затвора и затворническите общежития в региона няма допуснати пропуски в работата на администрацията и охраната.

Той отбеляза, че дейността им е на много добро ниво и има добро взаимодействие между прокуратурата и затворническата администрация.

Старозагорският затвор е на трето място по големина след Софийския и Ловешкия и е построен през 1932 г.
В него излежават наказанията си осъдени с най-леки, до доживотни присъди. В момента лишени от свобода с доживотно наказание са 13 души.