На 17 юни 2024 г. започна издаването на новите лични документи с биометрични данни, съобщава БТА. Новите лични документи съдържат много и по-сериозни защити. За първи път има биометрични данни като пръстови отпечатъци от двете ръце.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов получи своята нова лична карта. Той заяви, че след известно време ще има възможност и за т.нар. електронна идентификация.

По думите му до края на годината цените за нови лични документи ще останат непроменени, но следващата година ще има актуализация. Министърът поясни, че гражданите могат да продължат да използват сегашните си документите за самоличност и не са длъжни да ги сменят.

Калин Стоянов посочи, че не е водил разговори да запази поста си в редовно правителство. Той подчерта, че е отворен към подобно предложение, за да довърши започнатото.

По отношение на нелегалната миграция министърът отбеляза, че има спад със 73% при опитите за нерегламентирано преминаване на границата в сравнение с изминалата година. Според него границата се охранява така както трябва и това ще бъде един от основните моменти, които ще бъдат водещи да бъдем приети в Шенген и по суша до края на годината.

МС утвърди новите такси за лични документи

МС утвърди новите такси за лични документи

Предвижда се личната карта да притежава електронен носител на информация, който съдържа биометрични данни