Започва досъдебно производство по така наречения „Яневагейт”. Главният прокурор Сотир Цацаров пък няма да се оттегли временно, докато тече проверката по скандалните записи от разговори между бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и съдийката Румяна Ченалова.

Преди днешното извънредно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) Цацаров лично обяви, че не се чувства застрашен нито от записите, нито от правосъдния министър Христо Иванов.

По думите му изтеклите разговори между двете съдийки наистина са атака и срещу него, но не само, като за обвинител номер 1 това е сценарий, чиито архитекти са предвидили той (скандалът, б.р.)  да действа докато вървят промените в Конституцията.

Цацаров увери, че досъдебното производство ще проверява и съдържанието на записа, а не само как е направен и дали е законно.

За главния прокурор споменатите лица в диалога между двете подсъдими магистратки не са замесени, а са само споменати. „Фигурират в диалог между две подсъдими лица. Аз съм замесван ежедневно в сума разговори”, убеден е Цацаров.

Той увери, че Бойко Борисов няма никакво отношение към обвиненията срещу Владимира Янева, нито пък Делян Пеевски е провеждал разговори, с които е въздействал по обвиненията, срещу която и да е от двете съдийки.

„Не се чувствам замесен, името ми е съзнателно вплетено в разговора”, категоричен е Цацаров.

Той сподели впечатленията си, че от две години една политическа сила се упражнява върху прокуратурата и посъветва лидера й да се концентрира върху себе си, а не да дава съвети на Цацаров как да си чисти името.

Припомняме, че във вчерашна медийна изява подобно изказване направи лидерът на ДСБ Радан Кънев.