Регионалните здравни инспекции започват проверка на болниците дали спазват новите правила за избор на екип, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Припомняме, промените бяха обнародвани в „Държавен вестник" на 14 януари и вече са в сила. С тях се заложи пределна граница за избор на екип от 350 до 950 лв. Пределните суми са различни в зависимост от цените на клиничните пътеки.

Заради липсата на ясен регламент за избор на екип досега всяка болница определяше сама сумите, които се искаха от пациентите. Справка на Министерство на здравеопазването показа, че на места те стигаха до 10 000 лева.

С новите правила подобни практики вече няма да се допускат, уверяват от МЗ. От там допълват, че таксите, които лечебните заведения вече имат право да формират, не могат да надвишават 950 лв.

Министерство на здравеопазването припомня, че изборът на екип или на лекар става само по изричното настояване на пациента.

За тази цел на видно място в болниците ще трябва да е публикуван списък с цените за избор на екип, на съответните клинични пътеки, както и на пределните цени, определени от наредбата. Избор на екип няма да се допуска, когато лекарят или екипът е само един, както и след приключване на интервенцията. Избор на екип не може да се прави и за целия престой на пациента в болницата.

Министерство на здравеопазването призовава всички пациенти, ако има нарушения на тези правила, да сигнализират. Това може да стане както и в самото здравно ведомство, така и в регионалните здравни инспекции във всяка една от областите на страната и Изпълнителна агенция „Медицински одит".