Софийски градски съд не даде ход на днешното заседание по делото срещу бизнесмена Христо Ковачки, информира БНР.

Причината за отлагането на делото, в което Ковачки е подсъдим за данъчни престъпления, бе неявяването на свидетели, за които държавното обвинение твърди, че имат съществено значение за изясняване на обстоятелствата около обвинителния акт.

Съдът наложи глоби в максимален размер за двамата свидетели - Петър Даскалов и Димитър Ганчев, които ще бъдат доведени принудително да дадат показания. Друга свидетелка - Галя Иванова, бе представила болничен лист и медицинско удостоверение, че здравословното й състояние не позволява да се яви пред съда днес, както и че е в болничен до 7 април. Николай Вълков се яви днес, но не беше разпитван.

Защитата на Христо Ковачки - адвокатите Ина Лулчева и Илиян Василев, обвиниха прокуратурата, че умишлено бави приключването на процеса и злоупотребява с правото на клиента им за дело в разумен срок.

Адвокатите поискаха свидетелите да бъдат заличени, тъй като делото се протаквало в „неразумни срокове". Според Василев тези свидетели се призовават за изясняване на обстоятелства, които не фигурират в обвинителния акт.

Магистратите обаче счетоха, че не са налице основания за заличаването на свидетелите.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 11 април.