По делото „Лиани" са констатирани финансови злоупотреби и присвоителни престъпления.

Това обяви градският прокурор Кокинов. Досъдебното производство е стигнало до бюрото на наблюдаващия прокурор, допълни той по време на брифинг на прокуратурата.

Припомняме, в края на миналата година депутати от ДСБ обявиха, че разработка под наименованието "Лиани" е стигнала до важни разкрития за престъпни схеми по финансиранетона партия ДПС.

Друго интересно дело за бившия шеф на Агенция Митници Асен Асенов предстои да бъде върнато за изясняване на допълнителни факти, допълни градският прокурор.

Кокинов обяви още, че вчера депутатът Яне Янев е предал в прокуратурата документите по аферата Цирконий.

Днес дойдоха материалите от главна прокуратура. На този етап нищо не е установено, тъй като още не са проверени всички факти в материалите, допълни прокурорът. Той беше категоричен, че ще бъдат разпитани всички лица, които имат отношение към Цирконий.

Относно предложението на Румен Петков прокуратурата да провери Яне Янев, Кокинов коментира, че едва ли лидерът на РЗС ще бъде разпитан.

Ако прокуратурата бъде сезирана, по думите на прокурора, Янев ще бъде проверен. Ако господин Петков ни сезира, ще проверяваме, отбеляза Кокинов.

Що се отнася до делото за боклука на София той обясни, че днес са постъпили материалите от столичния кмет Борисов за това какво е предприела общината за почистването на столицата.

Към приключване е и изготвянето на финансово счетоводната експертиза по делото срещу Христо Ковачки, съобщи още Кокинов. Предстои изготвянето на графологична експертиза, която да установи дали подписите под документите са на Ковачки. По всяка вероятност графологичната експертиза ще е последната необходима по делото.

На въпрос дали разследването ще приключи преди изборите, градският прокурор заяви: „Зависи от експертните заключения".

Престоят в ареста разболя и Златко Баретата, стана ясно още от брифинга на прокуратурата. Той иска да бъде преразгледана мяркатаму за неотклонение и да бъде освободен, заради болестта му. По думите на Кокинов скоро не е имало обвиняем с подобно заболяване.

Заболяването е в долната част на тялото, каза той и допълни, че по делото срещу Баретата има събрани достатъчно доказателства и са разпитани достатъчно лица. В същото време Софийският апелативен съд гледа мярката на петимата от групата на Баретата, като заседанието е закрито.