Година затвор определиха за 16-годишен младеж от Харманли, настанен в Дом за деца без родителски грижи, който блудствал с дете от същия пол, съобщиха от Районната прокуратура - Стара Загора. Те са постигнали осъдителна присъда на 28 септември срещу 16-годишния К. И., от гр. Харманли.

На 29 април 2016 г. в Стара Загора К.И. е използвал сила, за да "извърши действия на полово удовлетворение по отношение на лице от същия пол", гласи обвинението. Според Наказателния кодекс за това престъпление се предвижда затвор от две до осем години, уточниха от Апелативната прокуратура в Пловдив.

В Районния съд на Стара Загора делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие, тъй като К. И. се е признал за виновен. Представителят на Районна прокуратура – Стара Загора е поискал на подсъдимия да бъде наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година.

Мотивите на прокурора за налагане на ефективно наказание за непълнолетното момче са напълно приети от съдебния състав. След като е бил признат за виновен от съда в Стара Загора на подсъдимия К. И. било наложено наказание „лишаване от свобода” при „общ” режим за срок от една година.

След редукцията на наказанията срокът е намален с 1/3. Подсъдимият трябва да изтърпи ефективно наказанието си за осем месеца в Поправителен дом – Бойчиновци.

По делото е установено, че подсъдимия К. И. е бил настанен в Дом за деца лишени от родителски грижи в гр. Стара Загора. Същият извършвал многобройни бягства от дома, като нееднократно бил обявяван за общодържавано издирване.

На 29 април 2016 г. вечерта в помещение, в институцията където е бил настанен, използвайки сила, К. И. е извършил блудствени действия по отношение на дете, което също е било настанено в Дома.