Старозагорският районен съд е наложил наказание „лишаване от свобода” за една година и половина ефективно на млад мъж, хулиганствал и хвърлял горящи коктейли „Молотов” по граждани и полицай. Това съобщават от прокуратурата.

31-годишният Станимир И. е обвинен, че е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред. Освен това те изразявали явно неуважение към обществото, като проявил изключителен цинизъм и дързост. Действията му са определени като опасен рецидив.

По делото е било установено, че Станимир И. хвърлил от частен дом в Стара Загора три горящи коктейли „Молотов“ срещу случайно преминаващи граждани и полицейски служител.

Той трябва да изтърпи наказанието си при първоначален строг режим.

От прокуратурата припомнят случката. На 28 март Станимир бил в дома си заедно с група приятели. Те празнували от предния ден, вдигали шум и нарушавали нощната тишина.

Сутринта на 28 март Станимир видял в междублоковото пространство в близост до дома му мъж, който разхождал домашния си любимец. Предвид обремененото си съдебно минало и чести контакти с полицейски служители, той го разпознал като служител на МВР. Тъй като изпитвал негативни чувства към органите на реда, младият мъж приготвил съдове със запалителна течност. След като ги запалил, ги хвърлил от терасата на дома си в междублоковото пространство. Там освен служителя на реда, имало и други хора. След това Станимир избягал и над месец се укривал от органите на реда.

Той е осъждан неколкократно и дори е изтърпявал присъди в затвора. На 26 януари 2013 г. е бил освободен от затвора, като впоследствие е търпял и наказание „Пробация”.

От държавното обвинение поясняват, че съдебният акт на Районен съд - Стара Загора е влязъл в сила след споразумение и е окончателен.