Омар Зайед е починалият в двора на палестинското посолство в София по данни на дипломатите. Разследващите още не могат да потвърдят това на 100%.

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че той е бил издирван от Израел за доизтърпяване на наложена присъда - доживотен затвор.

Зайед е имал разрешение за пребиваване у нас от 2012 година. През 2015 г. обаче сме получили молба за екстрадирането му. От момента, в който съдът е разрешил това, той е изчезнал и е бил издирван.

Зайед е бил осъден през 1986 г. заедно с други лица за убийството на израелски военен. Той е излежал част от присъдата, но след няколко години от влизането му в затвора попаднал в болница за лечение, откъдето избягал.

Той е обитавал посолството на Палестина, допусна Цацаров, но уточни, че още няма сигурни данни за това. Намерен е във вътрешния заден двор на дипломатическата сграда.

При пристигането на медицински екип е бил жив, но в последствие е починал.
Посолството няма охрана - нито физическа, нито техническа, стана ясно от думите на Цацаров. Проверяват се всички възможни версии за смъртта на Зайед.