Вноската за здраве през следващата година се запазва в размер на 8%, но се увеличава минималният осигурителен доход.
Кой колко трябва да плаща за здраве през 2010 година обясни директорът на Дирекция „Бюджет и финансови параметри" в Здравната каса Жени Начева.

"Самоосигуряващите се лица при 8% здравна вноска върху 420 лв., през 2010 г. трябва да заплащат 33.60 лв.", посочи Начева, цитирана от БНР.

"Лицата, които не се осигуряват на друго основание или нямат работодател, трябва да декларират доход и да се осигуряват върху не по-малко от половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, или това е 16.80 лв.", обясни тя.

"Важен нов момент е, че когато лицето не се осигурява от работодател и не се осигурява за сметка на републиканския бюджет, където се запазват категориите лица пенсионери, безработни с право на социално подпомагане, и деца да се осигуряват от Републиканския бюджет, лицето е длъжно да подаде декларация в НАП", подчерта Жени Начева.

"Ако тази декларация не е подадена в месеца, следващ месеца на възникване на обстоятелството за попадане в тази категория, лицето губи осигурителни права и търпи административни санкции", изтъкна тя.

Жени Начева уточни, че за земеделските стопани вноската става 19.20 лева, защото по Закона за държавното обществено осигуряване доходът, върху който ще плащат здравни вноски, се изравнява с дохода, върху който плащат социални вноски.