Здравният министър в оставка Десислава Атанасова се намеси във възникналия проблем с финансирането на болниците. Тя настоява Националната здравноосигурителна каса да предприеме незабавно необходимите мерки за безпрепятствено функциониране на системата на болничната помощ.

Позицията на министъра е предизвикана от постъпващата в МЗ информация за драстично занижаване на прогнозните обеми за изпълнение на болничната помощ за 2013 г., което поставя под заплаха националната сигурност на страната.

Информацията постъпва от водещи държавни лечебни заведения за болнична помощ, което предизвиква огромно безпокойство поради обстоятелството, че в тях се оказва високотехнологична, висококвалифицирана и своевременна медицинска помощ за населението не само от прилежащите райони на обслужване, но и от цялата страна, се посочва в писмо на здравния министър до шефа на НЗОК Пламен Цеков.

В него се изтъква още, че МЗ има информация за няколко много тревожни прогнозни стойности на разходите, като например за „Пирогов", която при създалите се обстоятелства, към 20 февруари 2013 г. е осъществила прогнозната дейност за още три месеца напред, независимо, че болницата е задължена да осъществява безотказно спешна медицинска помощ.

Същото касае и данните за болница„Св. Екатерина", която към момента за месеците декември, януари и февруари вече е лекувала пациенти, за които, съгласно „правилата" следва да получи с 1614 хил. лв. по-малко, МБАЛ „Национална кардиологична болница", която има около 25% намален брой клинични пътеки (за десетте месеца от 2013 г.), въпреки доказания непроменен годишен обем дейности през последните пет години.

Освен драстичното намаление на общия финансов, прави впечатление и проблемът, който се оформя заради „лимитирането" за всяка клинична пътека и особено за някои като клиничните пътеки „Нормално раждане", за недоносените деца, при които не може да се прогнозира продължителността на лечението до нарастване на тегло, процедурите за диализно лечение, др.

Въпреки компетенциите, които законодателството е делегирало изцяло на НЗОК, както в случая с „Правилата", не мога да остана безучастна в ситуация, в която има ясни сигнали за проблеми с финансирането на утвърдени, работещи, доказали се във времето лечебни заведения за болнична помощ, които са не само „стълб" на националната здравна система, но и са носители на иновации и нови технологии, имат изградени школи и международно признание на постиженията им, пише Атанасова.

В заключение тя настоява от ръководството на НЗОК да предприеме необходимите мерки за безпрепятствено функциониране на системата на болнична помощ.