60 милиона лева от резерва за непредвидени и неотложни нужди на здравно-осигурителната каса да бъдат отблокирани, е решил управителният съвет на касата, информират от пресцентъра на НЗОК.

Причината е недостига на средствата за болнична помощ през октомври. Изразходваните средства за здравно-осигурителни плащания за 2006 година са нараснали с 30.5 на сто в сравнение със същия период на миналата година.

Нарастването на здравно-осигурителните плащания се дължи основно на нарастването на разходите за болнична помощ, лекарствени средства и стоматологична помощ, се казва в съобщение на касата.

Да се включат нови пациенти в програмите за лечение на Хроничен вирусен хепатит и цироза над 18 години, множествена склероза и безплодие при жената е решил още управителният съвет на касата.

До края на годината ще бъдат отпуснати лекарства за 55 болни от Хроничен вирусен хепатит и цироза - над 18-годишна възраст (лечение с "пегилиран интерферон" и "рибавирин"), както и на 53 болни от Множествена склероза (лечение с "интерферон" и "глатирамер ацетат"), включени в листа на чакащите.

Те са в рамките на утвърдените от УС програми и са включени на мястото на вече приключили лечението си пациенти.

Одобрено е и отпускането на медикамента "гонадотропин" за 140 жени, подали документи преди 1 септември 2006 г. за програмата за лечение на безплодие.

Средствата за отпуснатите места по трите програми са в размер на 630 000 лева.