Съпругите на част от задържаните пазарджишки полицаи при акция "Палките" изразиха тревогата си пред медиите от забавянето на новото гледане на изменението на мярката им за неотклонение

По думите им вече месец задържаните нямат отговор от Софийска градска прокуратура, където на 19 октомври адвокатите на задържаните са внесли поредното искане за изменение на мярката за неотклонение "задържане под стража", взета от Апелативен съд Пловдив.

Съгласно чл. 65 от НПК искането следва незабавно да бъде внесено в окръжен съд Пазарджик, който пък има 3 дни за насрочване на делото, обясни един от защитниците адвокат Иван Главчев. Според него проверките на защитата са установили, че до момента такова внесено искане в съда няма.

Съпругите на пътните полицаи са поискали помощ лично от главния прокурор Борис Велчев. Те настояват да се установи чия е вината и дали прокуратурата не е в нарушение на НПК.

Според адвокатите това се случва единствено в Пазарджик. Задържаните по-късно в акцията "Палките 2" в София са пуснати под гаранция, аналогичен случай има и в Стара Загора.

Припомняме, осемте магистрални полицаи бяха задържани при първата спецакция, проведена на 8 юни. Първоначално мярката им за неотклонение беше гледана в Софийски градски съд, но после прекратена.

Пазарджишките магистрати все пак замениха ареста с парична гаранция, но след протест на прокуратурата на 18 август Апелативен съд Пловдив ги върна отново зад решетките.

Съпругите се оплакаха, че част от мъжете им са в лошо здравословно състояние, а един от тях бил на инжекции.