Главният секретар на МВР Живко Коцев представи годишния анализ на СДВР. Всички трябва да си дадат сметка, че полицията е изправена пред предизвикателства, каза Коцев на брифинг пред журналисти. Полицията трябва да бъде отговорна, да защитава хората и всички граждани да усещат подкрепа, подчерта Коцев. Той увери, че полицията постига добри резултати.

Има спад на нивото на регистрираните престъпления с около 2-3 пункта и разкриването на престъпленията. За МВР е важно да се реагира бързо и адекватно за противодействие на престъпленията против личността - опитите за убийства, добави той.

Над 10 пункта е разкриваемостта за кражба на автомобили. Критиката на МВР остава към противодействие на домашното насилие. Мерките по превенция за наркотици, превенцията за ограничение на агресията, пътната безопасност остава приоритет на полицията. Добрите резултати са постигнати благодарение на доброто взаимодействие с прокуратурата, местната власт, гражданското общество и неправителствения сектор, каза още Живко Коцев.

Директорът на СДВР Любомир Николов е доволен от добрата и положителна оценка на МВР. Постигнатите високи резултати са налице, добави той. За случаите на полицейско насилие се обявени резултатите.