Рано тази сутрин служители на ДАНС са отвели Златомир Иванов, известен като Златко Баретата.

Говорителят на ДАНС Зоя Димитрова потвърди, че Златко Баретата се намира в едно от поделенията на ДАНС.


Лаконичното официално съобщение на агенцията гласи -  днес, 23 юли, в едно от поделенията на Агенцията, беше поканен на разговор Златомир Иванов, с когото агенти на ДАНС разговаряха по въпроси, свързани с националната сигурност.

Към 9.30 часа Златомир Иванов - Златко Баретата си е тръгнал от ДАНС, съобщи Зоя Димитрова, медиен съветник на директора на Държавна агенция "Национална сигурност" Петко Сертов.

Димитрова уточни, че справката е била по няколко случая. На този етап ДАНС няма причина да иска арест на Иванов, допълни тя.

Адвокатът на Златко Баретата - Лъчезар Таков каза, че е информиран от съпругата на Златомир Иванов за това, че той е бил потърсен в дома си от служители на ДАНС.

По думите на адвоката този път не е имало претърсване, чупене на врати и стрелба по кучета, познато от предишни влизания в дома му.
Златко Баретата е бил отведен за справка.

Главният прокурор
ДАНС имат оперативни функции, които често пъти са различни от това, което ние правим
                Още...

Името на Баретата беше замесено с една от версиите за взривовете в Челопечене. "От него знам, че не е основателно замесването на името му в това", каза адвокатът му.

По думите на адвокат Таков отвеждането от ДАНС става само, ако човекът е заплаха за националната сигурност.

Той каза още, че не отхвърля и варианта да е поканен да даде показания във връзка с интервю, дадено от Златко Баретата. Според Таков в това интервю неговият клиент не говори като очевидец, а дава своята гледна точка, предположения.

Припомняме, вече няколко години Златко Баретата е сочен за един от лидерите на наркоразпространението у нас.
Най-активно се лансира тази версия след убийството на Самоковеца в Амстердам, когато Баретата бе посочен като негов наследник в национален мащаб.

Жертви на някои от показните разстрели в София са именно хора на Златко Баретата.

До момента обаче той е бил подсъдим само по делото за изнудването на чуждия глажданин Мохамед Абдул Ал Хирши.
Баретата е арестуван и за притежание на оръжие, но тогава защитата му пледира, че той бил запален ловец, което обяснявало оръжията.