На 26 юли в седемте зали за Временни експозиции на НХГ се открива юбилейна изложба по случай 100 години от рождението и 30 години от смъртта на големия български живописец Ненко Балкански.

В ретроспекцията са включени над 80 платна, подбрани от колекциите на НХГ, СГХГ, ХГ-Казанлък, ХГ - Смолян, ХГ-Хасково.

Бисера Йосифова, която е куратор на изложбата, е подбрала знакови творби от огромното художествено наследство на проф. Балкански, по-голямата част от което след смъртта на художника е дарена на българската държава от съпругата му Лиляна Балканска и синовете му Димитър и Боян.

Част от творбите попадат в колекциите на НХГ, а повечето отиват в галерията на родния му град Казанлък. Реставрацията на творбите в изложбата и рамкирането им са направени с помощта на НДФ  "13 века България".

По време на експозицията ще се излъчва филма "По следите на изгубеното време" от поредицата "Умно село", посветена на творчеството и личността на големия художник.

Ненко Балкански е роден в Казанлък на 20 септември 1907 г. и умира в София на 19 септември 1977. През 1925 година постъпва в Художествената академия в София и през 1930-та завършва специалност „Живопис" при професорите Никола Маринов и Борис Митов.

Специализира /1939 - 1940г./ във Франция, Италия, Германия. Посещава редица художествени галерии и музеи в Европа. От 1947 г. е преподавател, а от 1959 г. професор по живопис в Художествената академия.

В експозицята са включени емблематичните творби "Семейство" и "Работническо семейство", автопортрети, портрети, пейзажи, натюрморти и композиции.

Изложбата ще продължи до 21 септември.