Поне 2 хил. души се включиха в празничното шествие по случай 24 май.

Началото бе дадено от министъра на образованието Даниел Вълчев и заместник кмета по образованието на Столична община Йорданка Фандъкова.

От булевард "Витоша" пое празничното шествие, в което се включиха ученици от цялата страна, заедно с ученически оркестри и мажоретни състави.

Президентът Георги Първанов и министърът на културата Стефан Данаилов пресрещнаха шествието и се включиха в него пред президентството.

Начело на празничната колона бе иконата на Светите братя Кирил и Методий.

В церемонията по случай 24 май пред Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" се включиха областният управител Тодор Модев, вицепремиерът по усвояване на еврофондовете Меглена Плугчиева, заместник кметът на Столична община Минко Герджиков.

Детски хор поздрави събралото се мнозинство с „Върви, народе, възродени".

24 май е един празник, който ще се празнува докато има България и има българи, заяви зам.-кметът Минко Герджиков. Това един повод да изкажем почит към успехите на българската наука и култура, посочи още Герджиков - 24 май е повод за национална гордост.

Той подчерта, че след членството ни в ЕС, кирилицата е станала официална писменост на общността.

Днес за 158-и път България чества деня на словото, каза министърът на образованието Даниел Вълчев. По думите му днешният ден е един от най-обичаните и най-светлите български празници.

Хубаво е, че сме заедно, хубаво е, че традицията и историята ни обединяват, каза още той.

Според Вълчев българската нация трябва да се обедини около идеята, че образованието, науката и културата са това нещо, което ще изведе България напред.

Средствата, вложени в култура, образование и наука, не са изхарчени напразно, категоричен бе Вълчев. Според него резултатите от инвестициите в образование, макар и късно все пак идват.

Моника Методиева и Ясен Василев от 1 „В" клас на 133 СОУ рецитираха „Аз съм българче" на Иван Вазов.

Венци пред паметника на Светите братя бяха положени от президента Георги Първанов, премиера, председателя на Народното събрание, кмета на Столична община, Министерство на образованието, Министерство на културата и Министерство на икономиката и енергетиката.

Точно преди края на церемонията един от знаменосците на академичната общност припадна. Момчето бе изведено на сянка, слава богу здравословното му състояние е добро и днешният ден не беше помрачен от инциденти.

Светският празник за св.св.Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, бележи началото си през Възраждането.

Свързва се по традиция с училищните тържества, които са били организирани на 11 май, когато Църквата отбелязва празника на двамата свети братя.

С въвеждането на григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държава и Църква, се чества на един ден - 24 май.

След 1969 г. се провежда изкуствена секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес вече си имаме два празника - църковен (11 май) и светски (24 май).