С много нови открития завършват тазгодишните разкопки от крепостта Урвич. Ръководителят на проекта проф. Николай Овчаров даде пресконференция в БТА, на която представи работата на екипа си за изтичащата 2013 година.

Стана ясно, че буквално в последния ден на разкопките за тази година е открита монета от типа солид, изработена от 23-каратово злато с тегло 4,5 грама.
От двете й страни са изобразени император Марциан и римската богиня на победата Виктория. Монетата трябва да е от 5 век, тъй като Марциан е управлявал от 450 до 457 година и е известен с битките си с хунския вожд Атила.

В Урвич са открити и няколко екзагии, с които се претеглят скъпоценни метали, както и девет сребърни и позлатени булченски колани, които вече са изложени в родните музеи.

Професор Овчаров разказа, че екипът му е попаднал и на малки стрелички, които са изпълнявали ролята на монети в определено време. В крепостта до момента са открити 63 монети, като 39 от тях са от късноримския период.

Археолозите са попаднали и на зид с дебелина 1,5 м., като според хипотезата на Овчаров той може да принадлежи на раннохристиянска базилика. Разкопките в тази насока ще продължат през следващия сезон на 2014 г.

Крепостта Урвич е била защитавана от българския цар Иван Шишман по време на първата му битка с османските войски. Той е удържал победа, а крепостта пада едновременно със София чак през 1382 г.

Според откритията на родните археолози обаче, противно на обичайното, след падането на Урвич крепостта продължава да се развива, като през 15 век към нея е построен и манастир, обитаван от поне 50 монаси.

Овчаров съобщи, че предстои организирането на инициативен комитет, който да се заеме с цялостната реконструкция на църквата, манастира и крепостта Урвич. Към делото ще бъде приобщен и знеполския епископ Йоан, допълни Овчаров.

Той похвали и Столична община и кмета Йорданка Фандъкова за това, че проявяват упоритост и постоянство спрямо Урвич. Овчаров подчерта, че по разкопките работят предимно студенти, но Фандъкова е успяла да издейства наскоро за археологичния труд да помагат и затворници с леки присъди от Казичене.

По думите на археолога след реконструкция Урвич ще се превърне в дестинация на културен и религиозен туризъм, а туроператорите вече все по-често гледат към крепостта.