Служебният министър на културата Мартин Иванов и столичният кмет Йорданка Фандъкова обединяват усилия за подобряване състоянието на античния комплекс „Сердика" до 15 септември.

На пресконференция в Министерството на културата двамата публично поеха ангажимента, че в следващите 20 дни Ларгото ще бъде отводнено и почистено и ще бъдат предприети мерки за консервирането му, за да може комплексът да издържи есенно-зимния сезон.

Припомняме, довършването на проекта, който е на обща стойност близо 6 милиона лева, се бави вече трета година поради обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията на процедурата за възлагане на изпълнител по Закона за обществените поръчки.

Служебният министър няма вина за състоянието на Ларгото, но пръв от досегашните министри пое личен ангажимент да се занимае с проекта, похвали колегата си Фандъкова, като подчерта, че комплексът е собственост и отговорност на министерството, а не на Столична община, както смятат повечето граждани.

По думите й общината поема ангажимента да почисти поникналата растителност при разкопките, както и да отводнява обекта при предстоящите дъждове.

Предстои обществена поръчка с конкурс от страна на Министерството на културата за поставяне на специални помпи в архитектурния обект, които ще поддържат състоянието му занапред. Още от утре пък ще се подменят дървените скари и найлоните, за да се осигури доброто състояние на разкопките.

Ще е престъпление, ако двете институции си прехвърлят топката, вместо да решат проблема, категоричен бе и министър Иванов.

Междувременно стана ясно, че Столична община работи активно по изпълнението на други свои важни проекти, като от утре по софийските улици ще тръгнат нови 20 автобуса, а в сряда ще бъде открита нова част от подземния музей на Света София.