Стотици ученици, танцови състави, преподаватели, родители и интелектуалци се събраха пред храм-паметник „Св. Александър Невски", да почетат днешния 11 май - празник на Светите братя Кирил и Методий. В добро ведро и празнично настроение тяхното празнично шествие тръгна от НДК, предвождано от министъра на културата д-р Петър Стоянович. Столичани, дошли да запалят свещичка в храма, останаха да чуят изпълненията на учениците. Камбаненият звън от „Александър Невски" допринесе за магическия дух на днешния празник.

Този ден е не просто почивен ден за всички нас, обърна се към учениците министърът на културата Петър Стоянович. По думите му на днешния ден трябва да ни водят духовният смисъл и вътрешната бодрост. Министърът посочи, че след Великден това е следващият голям празник за нас българите. Стоянович изтъкна още, че двамата братя направили така, че и днес ние да сме една от големите духовни нации.

Днешното шествие по думите му е шествие на духа. Той предположи, че някои от учениците, събрали се днес пред храм-паметника, ще продължат житейския си път в сферата на културата, образованието, но ги предупреди, че една от не леките задачи е да си човек на духа, на културата, науката. Културата е не само първостепенна. Без култура няма да я има българската нация, българската държава, подчерта Стоянович. Той посочи, че книжнина, духовност и армия и е имало във времената, когато не е имало българска държава.

Главният секретар на Светия Синод епископ Григорий също поздрави учениците. Той подчерта, че в този тържествен и най-български празник почитаме равноапостолите Кирил и Методий. Това е най-българският празник, защото може би без тях нямаше да я има България, заяви епископ Григорий. По думите му техният чутовен труд ги е превърнал в най-великите човеци и славяни. Всички заедно да си спомним за светите братя Кирил и Методий, да си спомним за тяхното велико дело, настоя той.

Духът на двамата светители Кирил и Методий да бъде във всички вас. Тези благопожелания към всички деца отправи епископ Григорий от името на българския патриарх Неофит.

След официалните приветствия ученически хор изпълни „Върви народе възродени". За днешния празник поздрави имаше и от гвардейците.

Гвардейският представителен духов оркестър водеше шествието. В него се включиха ученици и учители от 7-те столични училища по изкуствата. Част от  учениците бяха пременени народни носии, групирани по фолклорни области. Първата редица ученици носеше икона на Светите братя Кирил и Методий, както и цветя и венец от името на Министерство на културата.