Голямата награда 21-ия Международен филмов фестивал "София филм фест" беше присъдена на филма "Безбог"на режисьорката Ралица Петрова - копродукция на България, Дания и Франция. Церемонията по връчване на наградите на кинофорума се състоя тази вечер в зала 1 на НДК.

С наградата на София за цялостен принос към световното кино бяха удостоени именитата ни актриса Стоянка Мутафова, полската режисьорка Агнешка Холанд, американският актьор Джон Савидж и българската режисьорка Адела Пеева.

Церемонията започна с призив към Русия да освободи украинския режисьор Олеге Сенцов, държан незаконно в руски затвор със строг режим. През пролетта на 2014 г., в Крим, Сенцов беше отвлечен от служители на руските спецслужби. Впоследствие беше отведен принудително в Русия и съден за тероризъм в процес, определен в Европа като нелегитимен. На 15 март Европейският парламент призова Москва да освободи Сенцов и другите незаконно задържани украинци.

На Берлинския кинофестивал през февруари световната филмова общност също засвидетелства категоричната си подкрепа за украинския режисьор.

Миналата вечер в София кинотворците отново застанаха зад него, като изразиха своята съпричастност с бурни аплодисменти.

Наградата на публиката на 21-ия "София филм фест" беше присъдена на кинотворбата на режисьора Джон Карни "Sing Street" - копродукция на Ирландия, Великобритания и САЩ.

Призът на публиката за най-добър български филм спечели "Асансьор за пациенти" на Иглика Трифонова.

Специалната награда на журито отиде при полския филм "Последното семейство" на режисьора Ян П. Матушински.

С наградата за режисура бяха отличени Нана Еквтимишвили и Симон Грос за филма "Моето щастливо семейство" - съвместна продукция на Германия, Грузия и Франция.

Специален диплом на журито беше връчен на Миа Петричевич за ролята й в хърватско-датския филм "Стига си ми гледал в чинията".

Отличието за българска късометражна продукция беше присъдено на филма "Дрехи" на режисьора Веселин Бойдев.

Беше присъден и почетен диплом - на българския филм "Пътуваща страна" на режисьорите Весела Данчева и Иван Богданов.

Като най-добър документален филм международното жури с председател режисьора Тонислав Христов отличи мексиканския филм "Буря" на Татяна Хуезо. Членове са журито бяха продуцентът Евгений Гиндилис (Русия) и румънският режисьор Андрей Танасеску (програматор на фестивала в Торонто).

Документалното жури връчи и един почетен диплом на българския филм "Пустиняци", режисиран от Цветан Драгнев.

Наградата за най-добър балкански филм беше присъдена от международно жури с председател Стефан Лаудин (фестивален директор, Полша) на българо-гръцкия "Слава" с режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов.
В журито бяха също Стефан Ухрик (фестивален директор, Словения) и българският актьор, композитор и режисьор Стефан Вълдобрев.

Балканското жури присъди и почетен диплом на творбата на режисьора Йешим Устаоглу "Тъмносветло" - съвместна продукция на Турция, Германия, Полша и Франция.

Наградата на българските кинокритици за балкански филм отиде при филма "Слава".

Призът за най-добър български игрален филм отиде при Безбог" с режисьор Ралица Петрова. Той беше определен от жури в състав Кирил Разлогов (програмен директор на Московския международен кинофестивал), Елма Татараджич (програматор на международния конкурс на кинофестивала в Сараево, Босна и Херцеговина) и Роберто Куето (селекционер от филмовия фестивал Сан Себастиан).

Журито на ФИПРЕССИ в състав Кристина Стоянова (Канада), Масимо Леки (Италия) и Боряна Матеева (България) присъди Наградата на ФИПРЕССИ на сръбско-българския филм "Реквием за госпожа Й" с режисьор Боян Вулетич.

Младежкото жури на фестивала отличи в международния конкурс турския филм "Блокът на младоженците" на режисьора Илкер Савашкурт.

Голямата награда беше определена от международно жури в състав: Кристи Пую (Румъния, режисьор, прдседател на журито), Манфред Шмид (Германия, филмов експерт), Дебора Кара Ънгър (Канада, актриса), Анжела Недялкова (България, актриса), Елица Петкова (България-Германия, режисьор). Голямата награда "София - град на киното" се връчва за първи и втори филми.

21-ият Международен филмов фестивал "София Филм Фест" представи 170 филма от 55 държави. Над 280 бяха международните гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и киноексперти.