БНТ ще представи филма "Сляпата Вайша" в навечерието на Оскарите. Обществената телевизия откупи правата за излъчване на номинираната за най-престижните награди в света анимация, създаден от българина Теодор Ушев. Филмът ще гледаме на 26 февруари, от 20.45 часа, веднага след централната емисия "По света и у нас", съобщават от БНТ.

Двама българи завладяха света със своето изкуство. Единият докосна самотния читател, потънал във философския разказ, а другият нарисува историята му за зрителите пред големия екран.

 

Писателят Георги Господинов и аниматорът Теодор Ушев. И макар че тяхната героиня се лута между носталгичното минало и светлото бъдеще "Сляпата Вайша" обединява двамата в щастливото настояще. А в него номинация им за "Оскар" вече е факт.

Предполагам, че това, което ги е спечелило, е просто универсалната история, различната визуална трактовка, защото нашият филм е тотално различен от всички други филми, които са номинирани. Това каза аниматорът Теодор Ушев.

Той извади тази метафора и тази жена от разказа. И в момента аз няма как да си представя тази героиня, освен като нарисуваната от Теодор Ушев. Явно е развълнувал, все пак, един много разглезен холивудски свят, обобщи писателят Георги Господинов.

В деня, когато световният кино елит ще се събере в Лос Анджелис за 89-та церемония по връчването на Оскарите, "Сляпата Вайша" ще се завърне в родината на нейните създатели. За да заговори на български от ефира на БНТ, с гласа на актрисата Теодора Духовникова. За адаптацията на текста ще помогне Георги Господинов.