Чешкият скулптор Давид Черни готви нова изненада за чешките политици.

Най-новият му проект ще бъде инсталиран в центъра на Прага и представлява експозиция от мъжки полови органи, които ще пръскат вода - нещо като фонтан.

Пенисите символизират чешките политици, обяснява самият артист.

Пластиката преди всичко е „коментар към ситуацията в настоящия чешки парламент", казва Черни, цитиран от информационна агенция iDnes.cz.

Отделните мъжки полови членове ще са с различа големина. Всеки от тях ще е с дисплей, на който ще бъде изобразено името на конкретния политик.

Новият проект на Черни ще бъде изграден на спирката на метрото „Národní třída". Това е една от най-оживените метростанции в града, която обслужва линия Б. Тя е точно в центъра на новата градска част на Прага.

Изложбата ще трае 20 месеца. През този период ще бъде преструктурирана и цялата метростанция.

Припомняме, скандалният скулптор Давид Черни стана известен у нас след като изобрази България като турска тоалетна в проекта "Ентропа", който беше поръчан от Прага по случай ротационното председателството на ЕС.

След протести от българското правителство България беше покрита с черно пано.

Наскоро чехът стана отново скандално актуален у нас след като кметът на Пловдив Славчо Атанасов му забрани да влиза в общински сгради в града на тепетата. Там той беше поканен да присъства на изложба в баня Старинна.

Все пак Давид Черни се отказа от посещението си в България, въпреки че беше поканен лично в кабинета на премиера Бойко Борисов.