Присъединете се към най-известния и обичан кулинарен дует Джулия Чайлд и Жак Пепен. Книгата „Да готвим у дома с Джулия и Жак" следва структурата на знаменитото телевизионно шоу, отличено с награда „Еми".
Докато ви запознават с традиционната френска кухня, адаптирана към домашни условия, двамата класици непрестанно напомнят, че що се отнася до готвенето, няма нищо задължително и неотменно. „Да готвим у дома с Джулия и Жак" представя основни кулинарни техники, съдържа множество тематично обединени рецепти и безценни съвети. Но онова, което ще я превърне в любимата ви кулинарна книга, е напомнянето, че ние сме това, което ядем или пък което готвим - както Жак Пепен перифразира прочутата мисъл. „Ние не се интересуваме от съставки, интересуваме се от вкуса", приглася му Джулия Чайлд.
Както може би сте забелязали от телевизионните серии, двамата често спорят и имат различни предпочитания, но за едно са единодушни - към готвенето трябва да се пристъпва с душа, то трябва да носи удоволствие, да радва и да поддържа близостта. Иначе казано, радостта е най-важната съставка. Осигурите ли я, можете спокойно да се облегнете на класиците. Те транжират и най-сложната рецепта на ясни, прости и лесни за следване стъпки.
Всяко от предложенията многократно е проверено, изпитано и подобрено в домашни условия. Сесиите са осъществени в кухнята на Джулия Чайлд, която днес може да се види в музея „Смитсониън", съхраняващ американското културно наследство.
Откъс:
Двамата с Жак се забавлявахме много, докато правехме телевизионния сериал, който вдъхнови настоящата книга. С удоволствие създавахме книгата, като всеки от нас даваше своето мнение. За мен най-интересното от нашите съвместни кулинарни приключения бе огромната разлика между подхода на професионалния готвач от най-висока класа и на сериозния домашен кулинар. Професионалистът, калѐн в натоварената среда на първокласния ресторант, трябва хем да готви бързо и ефективно, хем да се придържа към стриктните стандарти на готвенето. Домашните кулинари не са
подложени на подобни изисквания.
Идеалният пример за това е нарязването на цяло пиле. Жак може да го направи буквално за няколко секунди. Обожавам да гледам Жак наред с Мартин Ян, великолепния китайски готвач, преподавател и автор на книги. Жак и Мартин сякаш непрестанно се съревновават кой по-бързо може да нареже пиле. Те действат така чевръсто, че публиката едва има шанс да проследи отделните движения. Аз, като домашен готвач, гледам да режа ефективно, но и спокойно. Приятно ми е да режа различни видове меса, особено пилешко. Обикновено цялата работа ми отнема не повече от 5 минути, но аз се забавлявам, защото не ми се налага да бързам.
Така или иначе моят стил не би оцелял в ресторант. Не! Там важна е скоростта. Професионалистите белят аспержи само с няколко ефективни движения. Същата ефективност се търси при беленето на чесън или деленето на портокал на сегменти, почистването на домати от семки, рязането на лук на ситно и т.н. Готвачите у дома си имат хитри методи за действие, които са научили, докато са наблюдавали професионалисти, но не ги прилагат с подобаващата скорост. Всъщност колкото повече професионални трикове научим да прилагаме във всекидневието си, толкова по-лесно и
весело ще е готвенето ни.