Иван Бърнев Ден петък – краят на работната седмица и начало на сезона за два от емблематичните театри в София – Сатирата и Театъра на армията.

В една и съща вечер двете сцени дават поредното начало с поредни премиери.

За първи път в България се поставя “Повелителят на глупаците” от “гуруто” на Бродуей Нийл Саймън. С тази сатирична комедия сатиричния театър открива 182-ия си сезон. Постановката е на Николай Калчев, а главната роля на повелителя на глупаците е поверена на Иван Бърнев (носител на Аскеер 2002 за поддържаща роля във “Вечеря за тъпаци” от Вебер).

Една от другите главни роли изпълнява преводачът на пиесата Маргита Гошева.

Млад учител се озовава в малкото украинско селце Кюленчиков, за дa обучава дъщерята на местния първенец Зубритски. Не след дълго младежът установява, че не всичко в това село е на ред. Над жителите тегне вековно проклятие на местен граф, обричащо всички на глупост по рождение.

В Кюленчиков пощальонът не знае чии са писмата, които носи, месарят не знае кой е поръчал стоката му и т.н. Спасението е само ако пришълец запази за 24 часа разума си или се ожени за дъщерята на Зубрилов.

Постановката дава възможност за доста аналогии и припознавания с днешния ни ден, но не ги натрапва. Острият сатиричен хумор на текcта може да накара зрителя несъзнателно да пренесе драматургичната фикция в собственото си ежедневие.

ДоневПо същото време, от сцената на Театъра на армията ни заявяват – “Поради музикалната партитура и абсолютната безотговорност, в този спектакъл на зрителите им е позволено да танцуват в салона или във фоайето, както и да пеят с персонажите от сцената. Това е съвсем сериозно” – думите са на Камен Донев, поводът “Финале Гранде”. Новата история, разказана и режисирана от Камен, имаща идеята да покаже, как човек трябва да завърши нещо започнато.

Няколко звездни поколения на “Армията” са включени в тази премиера, вдъхновена от немите филми. Група стари приятели на почтeна възраст, се връщат в града на своята младост, за да се потопят в миговете на първото си влюбване.

Както в старите филми без думи, смешното и сериозното вървят ръка за ръка, в изобилие от недоразумения, гегове, разминавания, преследване, страсти, лудост.

ДоневАвторската музика е на Стефан Вълдобрев, а Камен Донев е автор на почти всико останало – хореография (силно застъпена в постановката), музикално оформление и т.н.

На сцената се появяват Васил Михайлов, Меглена Караламбова, Пламена Гетова, Емилия Радева, Вълчо Камарашев, Стефан Вълдобрев, Стефания Колева, Деян Донков, Анастасия Ингилизова и много други. Както се казва - "Купонът е в стихията си".