Драматургът Емил Бонев е новият директор на Народен театър „Иван Вазов".

Със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов Емил Бонев е назначен да ръководи академичната трупа на националния културен институт до насрочването и провеждането на конкурс за заемане на длъжността.  

Емил Бонев дълги години беше директор на Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" - гр. Пловдив. Има и над 60 роли в театъра, като още в началото на артистичната си кариера е отличен с Първа награда по актьорско майсторство на Национален преглед за драма и театър за ролята на Васил Левски в "Тайната вечеря на Дякона Левски".

Той завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кр. Сарафов" през 1986 г. Има и десетки участия в кино и телевизионни продукции, режисьор е на изключително популярни постановки и сериали. Дебютната му пиеса като автор - „Морска сол", е играна с голям успех в множество театри у нас и в чужбина и е последвана от други успешни заглавия, като: „Пакетче семки", „Покер" и „Кантон 117".

Емил Бонев има и богата биография в областта на театралната, филмовата и фестивалната продуцентска дейност. Бонев е и главен сценарист на българския сериал „Недадените", посветен на спасяването на българските евреи през Втората световна война.