Над 30 фотографи от цяла България ще покажат снимките си в пътуващата изложба на тема на тема „Биоразнообразието. Всички ние сме част от него".

Изложбата се организира от представителството на Европейската комисия в България. Конкурсът за био-снимка се организира във връзка с международната година на биоразнообразието и като част от европейската кампания за информиране на гражданите по въпросите на опазване на околната среда и климата.

Опазването на околната среда е един от основните приоритети на Европейския съюз, заяви Зинаида Златанова, ръководител на представителството на Европейската комисия в България.

В рамките на три месеца изложбата ще обиколи 15 български града - Русе, Ямбол, Бургас, Велико Търново, Кюстендил, Благоевград, Добрич, Сливен, Шумен, Казанлък, Стара Загора, София, Враца. В края на годината ще бъде издаден календар и албум със снимки от изложбата.

В България интересът към екологията е много голям, посочи Зинаида Златанова. 80% от защитените птици в Европа обитават територията на България.

Над 300 снимки са изпратени за конкурса, като в него за допуснати за участие 115 автори от цялата страна.

Компетентното жури избра 12 снимки-финалисти, като носителите на трите големи награди ще бъдат обявени при откриването на изложбата на 15 юли.

В конкурса са взели участие участници от различни възрастови групи - както 18-годишни фотографи „аматьори", така и фотографи-ветерани на възраст над 70 години.

Всеки от участниците е представил своята визия за проблема „Биоразнообразие и опазване на околната среда" - има снимки, които представят природата в нейния запазен вид и естествена красота, но има и фотографии, които изобразяват посегателството срещу естественото биоравновесие.

Наградите наистина са значими - първа награда 1000 евро, втора награда 800 евро, трета награда 500 евро, като всеки един от останалите финалисти ще получи насърчителна награда от 250 евро.