"Български народни приказки от Македония" е магична книга. Тя разказва за тайна кутийка. Малцина знаят за нея, кой я е създал и как да бъде разгадана. Простичка е кутийката, няма украса, няма и багри по нея. От някой дърводелски чирак е сглобена. Пък е толкова мъничка, напръстник едва събира... ала какво само се крие в нея!

В нея се таи самата душа българска. Душата, която все още съхранява стара и болезнена празнина в себе си, която постоянно искаш да запълниш. Тази празнина може да е парче земя - мястото, което са отделили от теб и което може би никога няма да бъде пак твое. Ала празнината е и копнеж по изгубената духовност, по духа, обитавал парчето земя... и тази книга ще ти помогне да възстановиш частица от загубеното. Ще те преведе през митове, истини и мечти, за да опознаеш една позабравена България. Ще полетиш в синевата над Прилеп със Силян Щърка. Ще помързелуваш с Ръжде, най-прочутия лентяй, край останките на Дойран. Недалеч от Велес Дяволът ще опита да те излъже, не му вярвай! В Струмица поплачи зарад последната битка на Самуил. Сетне викни името на красавицата Тентелина в горите недалеч от Охрид... и внимавай да не те изпие с Охридското езеро бабиното петле! Всичко това е в македонската земя, дала на толкова наши легенди живот.

"Български народни приказки от Македония" е книга, която не разделя, а събира - събира народност, фолклор, история, обединява ги в приказно съкровище, което не руши, а съхранява, което не ни разсейва, а ни помага да си спомним, а също и да се гордеем. Освен това съдържанието допълва появилия се през 2017 г. сборник, озаглавен "Български народни приказки". Както предното, така и новото издание са дело на българския писател и преводач Слави Ганев.

Книгата е финален проект на издателство "Deja Book", което редакторите Благой Д. Иванов и Христо Блажев създават съвместно преди почти пет години.