На приятна, поднесена с хумор, церемония в Народен театър „Иван Вазов" Съюзът на артистите в България връчи театралните награди ИКАР 2013.

Големият победител на вечерта бе пиесата Хамлет" на режисьора Явор Гърдев, която отнесе цели пет награди: за режисура, за поддържаща роля на Мариус Куркински, за сценография на Никола Тороманов, Даниела Ляхова и Венелин Шурелов, за майсторско техническо осъществяване на Народния театър и за съвременен танц и пърформанс на Виолета Витанова и Станислав Генадиев.

Камен Донев победи в категорията за главна мъжка роля за изпълнението си на Семьон Семьонич Подсекалников в „Животът е прекрасен" на режисьора Александър Морфов, Народен театър „Иван Вазов". След многократни призиви за подкрепа на независимия и експериментален театър, Камен Донев завърши с думите: „Няма нищо лошо в комерсиалния театър."

Гергана Плетньова получи наградата за главна женска роля за превъплъщението в Соня във „Вуйчо Ваньо" от А. П. Чехов, режисьор Пламен Марков, ТМПЦ - Варна, Драматичен театър „Стоян Бъчваров". Наградата за поддържаща женска роля отиде при Анастасия Ингилизова за ролята на Перонела в „Декамерон" на режисьора Диана Добрева, Театър „Българска армия".

Награда за дебют напълно заслужено получи актьорският тандем Силвия Станоева и Иво Желев за „Клер, Мадам, Соланж" с режисьор Касиел Ноа Ашер. Театрална работилници „Сфумато" бе отличена за най-добър спектакъл, но така не стана ясно кой е той.

Семейството актьори Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев бяха наградени с ИКАР 2013 за цялостен принос към театъра.

Посмъртно бяха почетени и трима големи български актьори - Георги Калоянчев, Наум Шопов и Тодор Колев. Техните близки приеха наградите и ни накараха да си спомним, макар и за кратко, за таланта на великите.

Ето и наградите в останалите категории:

За чест и достойнство
Акад. Александър Балкански 

За изключителен принос в развитието на българския куклен театър
Проф. Славчо Маленов 

За индивидуално постижение в кукленото изкуство
Магдалена Митева 

Куклен спектакъл
„Вграждане" по текст на Мария Станкова, режисура Веселка Кунчева, Държавен куклен театър - Пловдив

Авторска музика или оригинално музикално оформление
Христо Намлиев за „Вграждане" по текст на Мария Станкова, режисьор Веселка Кунчева, Куклен Театър - Пловдив 

Съвременна българска музика
Deep Zone Project за песента  „I Love My DJ" 

Цирково изкуство
Цветелина Попова 

Критически текст
Асен Терзиев "Театралността - езикът на представлението", изд. "Проф. П. Венедиков"  

Драматургичен текст
VOX POPULI  "Яце форкаш"

Дублаж
Елена Русалиева за дублаж на ролята на Пати Хюз в сериала „Щети"