Превъплъщението на актрисата Хелън Мирън в "Кралицата" е резултат на детайлно проучване.

"Аз направих доста проучвания и мислех много за нея", каза 61-годишната актриса пред CNN, описвайки подготовката си за ролята. "Чак тогава направих заключения относно истинската й психология и личност, за същността на монархическия образ, и се опитах да отразя разбирането си нея колкото е възможно по-правдиво."

Критиците оцениха високо "Кралицата" по отношение на почти всички аспекти - от сценария на Питър Морган и режисурата на Стефан Фреър до костюмите и дизайна, и разбира се, изпълнението.

Акламираният от критиката филм получи 6 награди на Академията, включително за най-добър филм и най-добра актриса.

До голяма степен успехът на "Кралицата" се дължи на Хелън Мирън в централната роля. Както споделят всички, тя блести в изпълнението си на стоически монарх, попаднал сред променящите се ценности и морални стойности на съвременния свят.

На премиерата на филма в Venice Film Festival през септември, където Мирън спечели приза за най-добра актриса, публиката стоя и я аплодира в продължение на пет минути.

"Елизабет I" беше най-предизвикателната роля като емоционален и интелектуален ангажимент. Езикът и позициите бяха много предизвикателни - казва Мирън.
Но Елизабет II беше трудна, защото преди да започнеш, ти не знаеш дали ще успееш да влезеш в ролята или не.

"Беше дори заплашително - добавя актрисата. Свързано беше с най-много нерви от всички мои досегашни роли. Но това беше голям сценарий. Чувствах се сигурна със сценария и режисурата.

Хелън Мирън наподобява малко Елизабет I, имайки нейния строг вид, внимателно претегляни отговори и бавни, отмерени крачки.