Министърът на културата в служебното правителство доц. д-р Мартин Иванов и заместник-министър Боил Банов инспектираха хода на аварийната консервация на Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика".

Това съобщават от пресцентъра на Министерството на културата.

Както бе съобщено по-рано, античният комплекс се нуждае от спешно спасяване и ще бъдат предприети мерки, за да може комплексът да издържи есенно-зимния сезон.

От вчера на Ларгото започна активна работа по разчистването и отводняването на разкритата археология до метростанцията. Експерти на Министерство на културата, сред които и арх. Иван Мечкунов - държавен експерт от Дирекция „Управление на собствеността", представители на Агенция по заетостта към Министерство на труда и социалната политика, както и работещите на 2 смени по 10 човека работници, наети по програма за временна заетост, през целия ден бяха на обекта и предприемаха всички необходими мерки за подготовката му за предстоящия зимен сезон.

Работните групи продължават да подменят специалните „дишащи" покрития, които защитават античните зидове от климатични влияния. Подменят се и дървените предпазни скари над античните зидове, продължава и отводняването на цялата територия на античния комплекс.

Министър Мартин Иванове получил уверения, че ще приключат с обезопасяването на античните зидове още преди 15 септември.

Двамата инспектираха и ремонтните дейности на къща музей "Христо Смирненски", намираща се столичната улица "Овче поле" 116, която вече 10 години е затворена за посещения, съобщи БГНЕС.