Костадин АндреевНационалната опера открива тази вечер сезона си с премиерна творба, поставена за първи път на софийска сцена - "Андре Шение" от Умберто Джордано, творба наричана от мнозина една от най-добрите италиански опери на 19 век.

Оркестърът и хорът на Софийска опера под ръководството на Георги Нотев и Христо Казанджиев участваха с голям успех в представянето на това произведение по време на тазгодишния 51-я Международен фестивал в Сантандер.

Българската постановка на режисьора Кузман Попов ще предостави на меломаните ни изпълненията на тенорите Костадин Андреев и Марио Леопарди в ролята на поета Шение, а като Мадалена дьо Коани ще се представи младото италианско сопрано Алесандра Реца.

Андре ШениеСюжетът на “Андре Шение” кръжи около историческа личност и е изграден върху действителни исторически събития. Действието се развива във Франция по времето на Френската революция. Главният герой Андре Шение е от големите френски лирици от края на 18 век, който в своето време е бил винен заради предпочетените от него консервативни позиции. Насилието и терорът настройват поета срещу революцията.

Животът му завършва на ешафода малко след гибелта на Робеспиер. Паралелно с историческите събития операта разкрива и любовта на Шение и младата Мадалена дьо Коани.