От днес до 29 май в Националния политехнически музей посетителите могат да видят гостуващата изложба "Стоян Миленков - Всенародният цар на горчивия смях".

Тя е подготвена от екипа на Общинскиs исторически музей в Брезник и представя една от най-интересните личности в българския културен живот от първата половина на ХХ век.

Стоян Миленков е едновременно поет, музикант и актьор, хуморист и сатирик, куплетист, трубадур, възпяващ неволите и радостите на своя народ, импровизатор от висока класа. Някои изследователи го приемат за основоположник на естрадното изкуство у нас и дори за първия рапър.

Снимка 526081

Източник: Политехнически музей-София

Писателят Радой Ралин го определя като "всенародния цар на горчивия смях", а изкуствоведът Драган Тенев коментира творчеството му с думите: "онези градски шансониери", които влагат "особено остър социален смисъл в онова, което привидно изглежда невинно, а всъщност представлява бич срещу неправдата".

Представяйки малкото останало наследство от Стоян Миленков, изложбата успява да ни докосне до един живот, изпълнен с любов, радости и драматизъм. Разказът за него се допълва от видеофилм, пренасящ зрителите в отминали години и някогашния начин на живот.