Актьорът Камен Донев напуска представлението "Живота е прекрасен" в Народния театър. Това обяви самият той във фейсбук профила си днес.

Решението му се дължи на "безобразното, арогантно поведение на директора", както и поради "крайна нетърпимост към ситуацията" в Народния театър.

Въпреки скандалите и събитията произтекли впоследствие, излизах на сцената от любов към спектакъла и от уважение към зрителите, посочва Донев.

"Но чашата преля... Аз имам достойнство и няма да позволя то да бъде погазвано", пише още той.

В заключение Донев се надява и вярва, че ще се види с публиката в Народен театър "Иван Вазов" при други обстоятелства и друго ръководство.

Министърът пита: Какво искат хората - потушаване или разрастване на пожара в Народния театър?

Министърът пита: Какво искат хората - потушаване или разрастване на пожара в Народния театър?

Разговарял с директора на Народния театър, с артисти и със семейството на Александър Морфов

По-късно през деня от Народния театър "Иван Вазов" излязоха с позиция, в която споделят, че поведението на актьора Камен Донев е "манипулативно и непрофесионално".

"За пореден път използва сцената на театъра, за да насажда напрежение, което дестабилизира работата на институцията и уронва престижа на Първата сцена на България като създава "новини", захранващи скандал, целящ да анулира смисъла и качеството на художествените процеси", става ясно от позицията.

От театъра подчертават, че Камен Донев не е щатен актьор и съответно не е на трудов договор. С актьорите, които участват в спектаклите от репертоара на НТ "Иван Вазов", се сключват договори, с които се уреждат взаимоотношенията на страните, включително и възнаграждението на артистите.

При възстановяването на спектакъла "Животът е прекрасен" такъв договор е сключен и с Камен Донев, като във връзка с поставени от негова страна условия, възнаграждението му за изпълнението на ролята на Семьон Подсекалников е увеличено трикратно спрямо предходния договор на актьора с театъра за същата роля.

Договорът е сключен на 20 декември 2022 г. и е в сила до изиграването на десет представления. До момента са реализирани 9 постановки с негово участие, а последният му ангажимент е програмиран за 28 септември.

В тази връзка ръководството на Народния театър намира за спекулативни изказванията, направени от актьора за напускане на спектакъла, междувременно изразявайки желание за поредно предоговаряне на финансовите условия на изтичащия вече договор.

Припомняме, че във връзка с напрежението и скандалите в Народния театър са образувани две дела в Софийски районен съд. Скандалът завърши с уволнението на Александър Морфов, а впоследствие бе създадено и Движение от подкрепящи го актьори.

Първото дело е по иск на актьора Валери Йорданов срещу директора Васил Василев, а второто дело е по тъжба на директора на театъра, който се почувствал обиден от изказване на актьора Камен Донев, който в интервю нарекъл Василев "мижитурка", "човечец" и казал, че "не е читав човек". Директорът на Народния театър настоява Донев да бъде признат за виновен за обида и да му плати 2500 лв. за причинени неимуществени вреди.

В края на април съдът даде ход на делото, но на заседанието не се появи нито Донев, нито Василев.

Съдът даде ход на делото за клевета на директора на Народния театър срещу Камен Донев

Съдът даде ход на делото за клевета на директора на Народния театър срещу Камен Донев

Гражданският иск към Донев е за 2500 лева