„Позор" ще представи проекта „Кино за пътешественици" от 8 до 17 август в „Евро синема", информира Stand.bg.

Всяка вечер зрителите ще имат възможност да видят по  два филма, с които ще се пренесат из вълнуващи дестинации, много от които трудно достъпни за неподготвени туристи.

В „Джанапар" 23-годишният британец Том Алън изоставя подредения си живот на Острова и предприема тригодишно пътешествие с велосипед, по време на което преминава над 20 000 километра на три континента - Европа, Азия и Африка. Сред вълнуващите срещи го очаква и една, която ще промени завинаги живота му.

„Глобален дом" представя интернет платформата couchsurfing, благодарение на която членовете пътуват по света, като отсядат в домовете на други каучсърфъри. Авторката на филма Ева Стоц посещава интересни хора по целия свят, които предлагат не само домовете си, но споделят с нея и начина си на живот. Едно междукултурно пътешествие, което представя музикален туарег от Мали, любител на дивата природа в Токио, еколог от Западния бряг, танцов маниак в Турция и мечтател в САЩ.

Същия метод използва и Александра Лис, която в „Couchsurfing: Легло за теб на всяка крачка" успява да посети 21 държави на 6 континента за 7 месеца. Във всяка страна тя преживява уникални мигове и се запознава отблизо с местните традиции, благодарение на своите домакини, които освен безплатен подслон й осигуряват и незабравими изживявания.

През април 2009 г. Брайс Лемън и сестра му Алиса продават цялото си имуществото и заминават на околосветско пътешествие, надявайки се за тях това да бъде едно духовно пътуване по целия свят.  От Щатите, през Южна Америка, Европа и Африка, заснет в 27 държави в продължение на година, „Вземи красивото с теб"  носи посланието, че най-важното нещо за всички нас, е да намерим вътрешната си красота.

„Дневник от Сахара" проследява група пътешественици, които пътуват до Сахара.  Лентата изследва сблъсъка на културите, разкрит в светлината на Арабската пролет. Сниман на фона на невероятните пейзажи от Мароко, Тунис, Алжир и Либия, този документален филм показва Сахара по начин, рядко изобразяван на голям екран.

„Краят на пътя" ни среща с двама от най-известните стенд-ъп комици на Лондон - Алексис Дабъс и Сай Томас, които предприемат вълнуващо пътуване, с което искат да преоткрият себе си и приятелството си. След като се сдобиват с автомобил втора употреба за 100 британски лири, двамата поемат по дългия 6000 километра маршрут, включващ колоритните пейзажи на Мароко, Мавритания, Сенегал и Гамбия.

Зрителите ще имат възможността да се разходят и из улиците на Сао Пауло и Неапол с филмите „Добре дошли в Сао Пауло" и „24 вкуса от Неапол", да се потопят в атмосферата на най-свещения празник в Индия Кумб Мела, да се качат по върховете на безкрайните кули в Дубай с „Дубай: Да търсиш изкуството сред блясъка" и да се изгубят сред ориенталските пазари на Истанбул в „Истории от Бейоглу".

Пълната програма на "Кино за пътешественици" може да намерите тук.