Фотографската изложба „Pin-up момичетата на Бъни" на легендарната Бъни Йегър ще бъде открита на 14 октомври във Vivacom Art Hall.

Петдесет от най-емблематичните творби от кралицатана pin-up фотографията ще могат да бъдат видени в до 25 октомври.

Култовата Бъни Йегър стартира кариерата си през 50-те години на 20-и век като модел и първоначално започва да снима по тривиална причина - това й позволява да разпространява по-лесно снимките от собственото си портфолио на модел.

Не след дълго обаче тя открива, чедосегашният й опит е от изключителна полза в доминирания дотогава от мъже занаят. Красотата, лекотата и непринудеността стават запазена марка в снимките на момичетата на Бъни. Тя е първата жена, снимала за Playboy и създала едни от най-знаковите корици на списанието.

„Почти всички момичета се навиваха да позират за мен, защото не се притесняваха, че ще ги задявам, както правеха мъжетефотографи", разказва Бъни.

В средатана 50-те години тя вече трудно смогва да изпълнява поръчките за нови и нови Pin-up снимки. От това време датира и едно от най-големите й открития - Бети Пейдж, превърнала се в символ на Америка през 50-те и 60-те. Нейни са и иконичните снимки на Урсула Андрес - момичето на Джеймс Бонд в „Доктор Но" (1962), което излиза отводата с ослепително бял бански костюм в емблематичната сцена.

Интересен факт от работата на култовата американска фотографка е, че тя сама е създавала банските костюми, с които е снимала своите модели.

Дързостта в снимкитена БъниЙегър е отражение на желанието за свобода на жените от онази ера.Самата тя ревностно поддържа носенето на бански от две части и е смятана за една отличностите, наложили носенето на бикини на плажа.

За първото представяне на Бъни в България пристигат нейният агент Ед Кристин и берлинският галерист Хелмут Шустер, който е организирал първата изложба на американската фотографска икона в Европа. Непосредствено преди откриването на изложбата двамата специални гости ще се срещнат с български студенти, любители и професионалисти, за дасподелят опита си в лекция и разговор занай-работещите международни практики.

Входът на изложбата ще бъде свободен.

Скарлет Йохансон като pin-up хищница