Може да е само малко златно мънисто – 4 мм в диаметър, но това е огромно откритие за българските археолози, които твърдят, че са открили най-старото обработено злато в Европа, а вероятно и в света.

Мънистото, намерено в праисторическо селище в Южна България, е от 4500-4600 г. пр. Хр., посочват археолозите, което го прави с около 200 г. по-старо от златните бижута от Варненския халколитен некропол, най-старото обработено злато откривано преди това (през 1972 г.), обяснява агенция „Ройтерс” на световната общественост.  

„Нямам никакво съмнение, че то е по-старо от златото от Варна”, изтъква Явор Бояджиев от Българската академия на науките (БАН) и допълва: „Това е действително важно откритие. Това е малко парче злато, но достатъчно голямо, за да намери своето място в историята.”  

Бояджиев смята, че мънистото е било изработено в селището, което се намира близо до днешния Пазарджик (с. Юнаците), като според него то е първото „градско” поселение в Европа, населено с висококултурно общество”, което се е заселило там от Анадола в днешна Турция около 6000 г. пр. Хр.

„Бих казал, че то е прототип на съвременен град, макар че може да се каже, че това, което имаме тук, е древен град, разглеждан по критериите на градовете в района на Месопотамия”, уточнява ученият и добавя: „Ние говорим за място, което предхожда Шумерската цивилизация с повече от 1000 години”, която обикновено се смята за първата градска цивилизация, която се е намирала в Южна Месопотамия, където днес се намира Ирак.

Златното мънисто, тежащо 15 сантиграма, беше открито преди две седмици в останките на малка къща, която се е издигала във време, когато метали като мед и злато са били използвани за първи път.

Разкритото досега селище е с площ между 10 и 12 хектара, като вероятно е имало 2,8-метрова крепостна стена.