жетварка На два етажа от галерията на Шипка 6 е разположена мащабната изложба, посветена на 120-годишнината от рождението на големия наш художник Владимир Димитров – Майстора.

Организаторите на тази уникална проява нямат за цел събирането на възможно най-голям брой творби, които да покажат в цялостен вид творческия път на Майстора.

Представени са пет периода на художника, развиващи се последователно във времето и осветляващи преди всичко художествените и идейни проблеми, които си е поставял Майстора.

Цариград Експозицията включва ранни произведения на Владимир Димитров, правени до 1912 г., картини на военна тема 1912-1918, Цариградския му цикъл от 20-те години, цикъла “"Българинът и българската природа”, обединяващ творби от 30-те години, както и късни творби, рисувани след 1944 г.

Картините си на военна тема Майстора рисува по време на обиколките си по фронтовете и срещите си като военен художник. Изкуствоведите изтъкват, че тези картини и рисунки не са просто документиране на събитията, а изразяват подчертан хуманизъм и неприемане на насилието.