На официална церемония, в навечерието на 24 май, министърът на културата Найден Тодоров награди десетки артисти и дейци за приноса им към културата. Това съобщиха от МК.

Церемония се състоя в на "Сцена 17" в Министерството на културата. На нея присъстваха заместник-министрите на културата Амелия Гешева, Виктор Стоянов и Илко Ганев, както и директори на дирекции в МК.

Тодоров отбеляза, че Министерството на културата празнува 24 май заедно с хората на науката, които търсят истината, а в България, в продължение на десетки години след Освобождението, Министерството на културата и Министерството на образованието и науката са били едно цяло.

Ролята на изкуството е да успокои онези, които са в тревога и да разтревожи прекалено спокойните, посочи той, цитирайки мексиканския поет Сезар Круз.

Престижните отличия на Министерството на културата по случай 24 май получиха артисти, музейни специалисти, читалищни деятели, писатели - личности от различни области на духовния живот и култура.

Награда на Министерството на културата "Златен век" - огърлие и Грамота за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност получиха: Валя Балканска, Рашко Младенов, проф. д.и.н. Станислав Станилов, Атанас Киряков, доц. д-р Никола Лаутлиев доц. д-р Красимира Александрова. По-късно ще получат своите огърлия Силви Вартан и Соня Йончева.

Служебният министър на културата и Софийската филхармония презаписаха химна

Служебният министър на културата и Софийската филхармония презаписаха химна

Институците ще ползват дигиталните записи на химните на България и на Европа безвъзмездно