Министерството на културата съобщи, че няма да закрива нито един държавен сценичен културен институт.

Това се посочва в разпространено до медиите писмо от културното ведомство по повод зачестилите напоследък слухове, че ще се закриват театри.

В него творческите гилдии се призовават да спрат да робуват на слухове и да приемат необходимите мерки за оптимизиране на разходите с 10%, които в условията на криза се отнасят до всички бюджетни организации в страната.

Отново напомняме, че реформата в сферата на културата няма да се прави заради самата реформа, а има за цел да гарантира такива условия за развитие на таланта, че нивото на културния продукт да бъде високо. Тази реформа, както неколкократно досега е подчертавал министър Вежди Рашидов, ще се прави с усилията на всички творци, а няма „да се спуска отгоре".

Кризата засяга не само всички сфери в България, но и в Европа, в това число и културата. Ще напомним, че Италия - родината на операта, оповести преди дни драстични мерки за орязване наполовина на бюджетните разходи за оперното изкуство, посочват още от МК.

От там изтъкват, че в България има 41 държавни театъра, 2 държавни опери, 1 държавна оперета, 4 държавни оперно-филхармонични дружества, 3 държавни музикално-драматични театъра, 5 държавни филхармонии.

Те се издържат от парите на данъкоплатците.

От Министерството на културата съобщават още, че подготвят писма до държавните сценични културни институти, в които ще посочат минимален праг на приходите.

Министерството не може да не изпълни постановлението на правителството за оптимизиране на разходите и след като министърът на финансите утвърди новото разпределение на средствата, ще уведоми всички държавни културни институти с какви средства ще разполагат до края на 2010 година, обясняват още от там.