Почина поетът и орфеист Никола Гигов, съобщи за медиите дъщеря му Елица Гигова. "Певецът на изворите" си отиде дни, след като отпразнува 80-годишния си юбилей.

Никола Гигов е роден на 10 ноември 1936 г. в с. Вълчи дол, Западните покрайнини. Той е автор на 73 книги поезия и проза, 12 от които са за Орфей. Носител е на много чуждестранни награди. Те са предимно за задълбочените му изследвания за тракийския певец.

Никола Гигов е носител на орден "Кирил и Методий", първа степен. Включен е в енциклопедията "Бележити българи на съвременна България" - 2013 г. По негови стихове са написани повече от 150 песни от 45 композитори. Творчеството му е преведено на повече от 20 езика.

Гигов е член на Съюза на българските писатели и почетен гражданин на Смолян. Заедно със семейството си той е посетил над 60 държави. Той и съпругата му Елена Хайтова са наградени от Общобългарския комитет "Васил Левски" в Пловдив за проведените срещи под надслов "От къде извира българската сила". Наградата е връчена във връзка с 80-годишния му юбилей.

Поклонението пред Гигов ще се състои на 5 декември в Смолян от 9.00 часа в катедралния храм "Св. Висарион Смоленски". Погребението ще от 12.00 часа в гробищния парк в кв. "Беклийца".