26-тата Аполония се открива тази вечер в Созопол. До 5 септември над 70 премиери - музикални, театрални, книжни и изобразителни, ще привлекат вниманието на гостите на града и любителите на изкуството.

Българско кино и театър, всяка вечер премиера на книга, много изложби и разнородна музика, ще потвърдят за пореден път запазената марка на този наш фестивал на културата и изкуството.

Аполония започва с откриване изложбата на Дечко Узунов , Славка Денева, Георги Бояджиев, Ясен Гюзелев, Светлин Балездров по общото именувание „Гранична ситуация - рисунката в съвременното изкуство".

Първият театър ще е постановката на на читалище Отец Паисий - Созопол „Районна болница" на режисьора Пейо Пантелеев.

Откриването на Аполония ще се случи в Амфитеатъра, след което Марио Григоров, Елица Тодорова, Стоян Янкулов-Стунджи и Веселин Веселинов-Еко ще представят своите Precious moments.

„Книжните премиери" започват в неделя със „Сиела" и книгата на Деят Енев „Градче на име Мендосино", за да завършат на 5 септември с „Мухата" (Вечната муха) на тандема Господинов/Тороманов, издание на Жанет 45.

Десислава Шпатова, Мариус Куркински, Бина Харалапмиева, Галин Стоев, Здравко Митков са сред режисьорите, чиито театрални спектакли ще се играят в Созопол.

На практика Аполония започна преди седмица с два майсторски класа - по струнен квартет с ръководител проф. Димо Димов и по пиано, ръководен от Людмил Ангелов, които завършват днес.