Издателство ПАН, член на „Асоциация Българска книга", напуска организацията.

Причината е несъгласието с награждаването на премиера Сергей Станишев с приза „Рицар на книгата". Според издателството, изборът именно премиерът да е носител на наградата, демонстрира, че членове на асоциацията поставят политическите си пристрастия над интересите на хората, с които работят.

Обясненията, че се гонят прагматични резултати, са несъстоятелни и не могат да изтрият срама, лепнат на професионалната ни организация, посочват от ПАН.

News.bg  потърси за коментар изпълнителния директор на "Българска книга" Анна Портарска.

За да напуснеш една организация най-малкото ти трябва молба, а не просто изпращането на един емайл, заяви тя, подчертавайки, че издателството все още се води член на асоциацията, поне по документи.

По думите й, от ПАН до момента не са участвали по никакъв начин в обсъждането, номинирането и избирането на конкретен кандидат за носител на приза „Рицар на книгата". До момента не са участвали активно в нищо, а сега правят преценки и коментари, коментира тя.

Запитана за мотива за награждаването именно на Станишев, Праматарска отговори, че изборът се е спрял точно на него, заради активната ангажираност на правителството към книжния пазар и най-вече заради обновлението на библиотечния фонд. Правителството отпусна девет милиона лева за библиотеките у нас за три години. През последните 20 години никой не отпусна и стотинка.

Това отказа хората от библиотеките, отбеляза още тя.

Самият Станишев е четящ човек, допълни директорът на "Българска книга". По думите й, премиерът уважава българската книга и постоянно демонстрира този свои интерес. Пример за това, според Праматарска е фактът, че той лично е открил миналогодишния панаир на книгата.

Запитана дали има и други членове на Асоциацията, които подобно на издателство ПАН не са съгласни с награждаването на премиера, тя отговори: „Винаги, когато има избор, има и недоволни. Това е нормално". 

Все пак тя конкретизира, че техният брой е 20. Членове на Асоциацията са 90 издателства, книготърговци и литературни агенти. Помолена за коментар за тази немалка цифра, Праматарска отговори: „Все пак са по-малко от  50 % от всички, нали"?

Тя разясни, че изборът за носител на „Рицар на книгата"  се прави от Академия Българка книга, чиито членове се избират от асоциацията. Запитана дали АБК би приела отново напусналото я издателство, Портарска заяви: „Да, разбира се. Ние не сме в детската градина, за да се сърдим помежду си като деца!"

Освен премиера Станишев, номинирани за „Рицар на книгата" са били зам.-кмета по образованието в столична община Йорданка Фандъкова, кметът на Пловдив Славчо Атанасов и колегата му в Плевен - Найден Зеленогорски.

Наградата „Рицар на книгата" за заслуги в развитието на книжния сектор, за утвърждаване на българската книга и четенето се връчва за трети път. Миналата година беше отличен министъра на финансите Пламен Орешарски.