Галерия „Теа" представя самостоятелната изложба-живопис на Никола Ангелаков.

Тя се организира по повод 70-годишнината на автора, 50 години творческа дейност и 40 години педагогическа дейност.

Никола Ангелаков е единствен ученик на проф. Васил Стоилов. Познава в детайли неговата техника, доразвива я в посока на своето самобитно цветоусещане и създава произведения, в които акварелната техника и владеенето на материала е изведено до съвършенство.

Повечето от произведенията в настоящата изложба са изпълнени в техниката акварел върху грунд. Ангелаков е създател на над 5 000 картини - пейзажи, портрети, натюрморти и др., които са застъпени в настоящата изложба.

Българската архитектура заема основно място в творчеството на Никола Ангелаков през годините. Високи зидове, тихи дворове, бели къщи - всяка картина е автентично късче от романтичния свят на българското село.

"Водещото в моето творчество е родното ми място - с. "Кричим" (Пловдивско)", споделя художникът.

Работата му получава своя стимул най-вече от българската действителност. Картините му са създадени на базата на скици, етюди и проучвания, направени на място: Рилски манастир, Несебър, Елена, Ловеч - кв. "Вароша", натюрморти с цветя и битови предмети.

Навсякъде се долавя типичното национално звучене и се постига убедителна реалистичност. "Който не може да рисува, казва, че не трябва да се рисува истината", е мнението на Ангелаков за модерното изкуство.

Изложбата в галерия „Теа" (кв. "Лозенец", ул. "Димитър Хаджикоцев" 10) ще продължи до 1 май.