Още между 30 и 35 души от понеделник ще започнат работа по разкопките на Перперикон за това археологическо лято, каза пред журналисти в Кърджали проф.Николай Овчаров, предаде БТА.

Към момента на Археологическия комплекс от 4 август работят близо 50 души. Наемането на нови хора ще е възможно заради отпускането на още 80 000 лв. за разкопки, като допълнителен трансфер по бюджета на община Кърджали, допълни Овчаров..

С тях парите за археологически проучвания на Перперикон за тази година ще бъдат близо 150 000 лв. Заради закъснялото начало на проучванията, археологическият екип ще продължи работа и през октомври, обясни археологът.

По-рано днес той представи направените от 4 август до момента открития. Сред тях са бронзова брадва от 17-16в. пр.Хр., два кръста - бронзов от 7-8 в. и сребърен кръст от 12-14 в.

Проф. Овчаров показа и парче керамика от 12-13 в., върху която е изписана молитва. Той уточни, че от два дни текат проучвания на всечен в скалите квадратен кладенец с размери 1,8 х 1,8 м. Към момента достигнатата дълбочина е 1,6 м., и една от хипотезите е, че може обектът да не е кладенец, а хранилище.