Планираната изложба на френско-полския художник Балтюс (Balthus) в музея „Folkwang" в Есен бе отменена заради „подбуда към педофилия", пише Stand.bg.

Експозицията трябваше да представи голямата колекция от полароидни снимки, правени от артиста, когато той е на повече от 80 години. Музеят обаче обяви официално, че управата е взела решение за отменяне на събитието поради опасенията от „нежелани правни последици, които да доведат до принудителното преустановяване на изложбата".

„Balthus: The Last Pictures" трябваше да бъде открита през април и да представи над 2000 полароидни снимки, някои от които художникът е използвал като скици за картините си. През декември немският вестник Die Zeit критикува планираната изложба в музея в Есен, наричайки фотографиите „документация на педофилията".

Нюйоркската галерия Gagosian, която представлява изкуството на Балтюс, показа съвсем наскоро (26 септември - 18 януари) 155 от полароидите в изложбата „Balthus: The Last Studies". В отзиви за събитието се казва, че „изображенията са сурови, истински и са в състояние да предизвикат необосновано възмущение у онези, които са склонни да критикуват появата на детска голота в художествени творби дори тогава, когато очевидно няма нищо нередно в това".

Изложбата в Ню Йорк съвпадна с друга голяма експозиция, посветена на Балтюс - „Balthus: Cats and Girls", която се проведе в Metropolitаn Museum до 12 януари.

Въпросните полароидни снимки не са виждали бял свят преди експозицията в Gagosian. За повода вдовицата на художника, неговата дъщеря и един от моделите му - голямата вече Ана, са дали съгласие снимките да бъдят представени за първи път пред широка публика.

От издателството Steidl съвсем скоро ще публикуват двутомно издание, посветено на фотографиите на художника.