Пловдив е българският претендент в битката за „Европейска столица на културата 2019". След месеци на усилена подготовка и богато многообразие от всякакви културни мероприятия, международно жури на среднощно заседание вчера избра победителя между градовете София, Варна, Велико Търново и Пловдив.

Служебният министър на културата д-р Мартин Иванов обяви убедено преди да стане ясен победителят, че с 13-вековната ни история всички градове у нас могат да защитят тази титла и то не само да една година. Поздравявам осемте града, които имаха смелостта и капацитета да се включат в надпреварата, особено на финалистите. В лицето на журито вече имаме няколко добри посланици на българската култура по света, подчерта министърът.

Имахме четири силни града, увери и председателят на журито Стив Грийн. Той се обърна към кметовете на четирите града с похвалата, че те и екипите им са уловили въображението на гражданите.

Броени часове преди в галерия „Средец" в Министерство на културата да стане ясно кой български град ще участва в топ културното състезание, столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира, че, ако София бъде удостоена с това престижно номиниране, то още в понеделник след оперативна среща в Столична община ще е готов планът с културните дейности чак до 2019г. Тя увери, че дейностите вече са набелязани и столицата още отсега е напълно готова за петгодишна упорита надпревара. По думите й дори и София да не се окаже печелившият град, най-важното е, че 90% от столичаните вече знаят за кандидатурата на града им и я подкрепят напълно, което  е ясен знак, че културните събития и дух на града са достигнали до тях.

Това е изключително подкрепяна кандидатура от всички пловдивчани, коментира секунди по-късно кметът на Пловдив Иван Тотев. Той отчете огромно удовлетворение от три години работа по кандидатурата, изпълнени с нерви, енергия и мотивация.

Много съм развълнуван в момента. Това, което ме кара да бъда наистина щастлив е, че в целия този процес всички градове работихме заедно. Работихме заедно включително и след посещението на комисията в отделните градове, кметовете се чувахме , давахме си съвети и коментирахме как да се справи следващият град по-добре. Тази позитивна енергия не бива да се губи, категоричен е Тотев.

По думите му кметовете на досега конкурентните в надпреварата градове ще продължат да работят заедно. Пловдив не е един от кандидатите за културна столица, той вече е културната столица. Пловдив е градът, който е културна столица, която ще представлява България. Цялата тази позитивна енергия, която се зароди в тези 8 града трябва да бъде използвана и ще направим, така че България да бъде една успешна кандидатура и да се представи блестящо през 2019 г, зарече се Тотев.

Той сподели, че през 2019 г. си представя Пловдив като едно по-добро място за живот, където хората ще се чувстват щастливи да живеят и работят, да раждат децата си. Това ще ме накара и аз да бъда много щастлив, призна той.