Превърналото се в традиция парти Drum'n'Jazz се състоя в съботната вечер.

Промоутърите от H.M.S.U. за четвърта поредна година ни доказват, че традициите не са това, което бяха, а мащабът на самото парти го потвърждава.

Настроението започнаха да повдигат българските DJ-и на така наречената „Бас сцена", а в другата зала се чуваха сложните звуци на джаза. Изобщо разнообразието от стилове не остави почти никой меломан с празни ръце.

Посетителите можеха да се насладят на IDM и nu jazz звученето на Soulslept и Halojo, начупените джънгъл ритми на Аcidtrip и ударните дози бас от Targy, Konspirator и останалите членове на H.M.S.U.

Първи на джаз сцената се качиха „Блуба Лу", съчетавайки стилове като ню джаз, даунтемпо, дъб и фънк.

За съжаление музикантите, които наскоро впечатлиха английската преса, бяха без вокалистката Андрония Попова-Рони.

Пространството пред сцената все повече се сгъстяваше, защото тъй като предстоеше изпълнението на македонския китарист етно-рок джаз китарист Влатко Стефановски и едноименната му формация.

Те раздвижиха феновете с фюжън джаз рок инструментали, преплетени с балкански мотиви.

Кулминацията настъпи с включването на Теодосий Спасов, който допълни по чудесен начин китарните теми на Влатко Стефановски.

По-късно виртуозният български музикант и Cooh (известен и с новия си псевдоним Balkansky) изпълниха последните си проекти.

Колаборацията от дъб, бас и кавал явно много допадна на хората, защото сцената беше претъпкана от поклащащи се фенове. Влада Томова смени кавала с топли женски вокали, което допълнително нажежи обстановката.

Докато в другата зала полудели тийнейджъри подскачаха неуморимо на джънгъл ритмите, на джаз сцената се появи дългоочакваният Амон Тобин.

Той продължи да се "подмазва" на публиката с перфектен дъбстеп и полека премина към по-мрачните и бързи авторски тракове.

През целия му двучасов сет не спря да експериментира върху публиката. Блестящо миксираше drum & bass, idm, dubstep, experimental, добавяйки отделни семпли и създавайки усещането, че в момента твори музиката.

След него дойде ред на диджеят от BBC Radio 1 - Fabio. Часът беше към 04:00, голяма част от хората бяха изморени, но old school drum and bass звученето изправи много от позаспалите на крака.

Явно феновете на стила просто бяха чакали някъде, за да се завърнат триумфално пред сцената и да започне една буря от бас, която продължи до ранната утрин.

Поредното издание на Drum'n'Jazz доказа, че има българска музика на ниво, стиловото еднообразие е в миналото, а занапред можем да очакваме все повече събития, български артисти на световно ниво и естествено повече и повече тичащи на едно място drum and bass фенове.