Паметниците на Васил Левски в България и чужбина са 61.

Инициативата за тяхното преброяване е на сайта www.kafene.bg, Общобългарски комитет „Васил Левски", фондация „Васил Левски" и  Българско генеалогично дружество "Родознание".

Тя започна на 3 март и се казва "Да преброим паметниците на Левски". Нейната цел е да събере информация в кои градове и села в България и в чужбина има паметник или барелеф на Васил Левски. Организаторите уточняват, че 61 паметника са преброените до момента, но кампанията продължава до 30ни.

Дотогава на имейл info@kafene.bg се събират писмата и снимките, които показват и разказват за паметниците на Апостола.

Организаторите се надяват, че с резултатите от кампанията ще се покаже, че Васил Левски е българинът, в чиято чест са изградени най-много паметници и заслужава да бъде обявен за историческия символ на страната ни.

Резултатите ще бъдат обработени и на 18 юли - рождения ден на Левски. Те ще бъдат представен в http://kafene.net/ списание „Родознание" и на сайта на Българското генеалогично дружество.

Освен това ще бъде подготвена и специална карта на родолюбието - за България и за света, в която ще бъдат означени местата с паметници на Васил Левски. Картата ще има и интерактивна версия.

„Пишат ни хора от всички възрасти - от ученици в малките класове, гимназисти, студенти, работещи до хора в пенсионна възраст. Получихме писма и от българи, живеещи в чужбина. Освен снимки, ни изпращат също и стихотворения, картини, всякаква информация свързана с Левски." разказа Ивет Лолова, редактор на Kafene.bg.

Тя допълва, че има и хора, които са скептични и смятат, че преброяването на паметниците на Левски е работа на държавните институции.

За нас е важно, че се получава усещането за една наистина всенародна инициатива, подчерта още Лалова.